Bot | Zeevruchtengids

Bot

Platichthys flesus


www.guidedesespeces.org/en/node/158

Bot is een platvis die leeft van in de Barentszzee tot in de Middellandse Zee en Zwarte Zee, in wateren tot 100 m diep. Bot is ook aanwezig in het noordwesten van de Atlantische Oceaan, waar de soort per ongeluk is geïntroduceerd langs de kusten van Canada en de Verenigde Staten. Bot vertoeft graag op zand en slijkbodems, waar hij zich kan ingraven. Bot leeft een deel van zijn leven in zoet water. Hij zwemt rivieren op om zich er te voeden, maar keert tussen februari en mei terug naar zee om zich voort te planten (later in de meer koudere, noordelijke wateren).

 

Jonge exemplaren zijn veelvuldig aanwezig in riviermondingen, die voor deze soort – maar ook voor vele andere platvissoorten – belangrijke kraamkamergebieden zijn. Mannetjes worden volwassen als ze 12 cm groot zijn, vrouwtjes vanaf 18 cm. Volwassen bot is gemiddeld 30 cm groot en maximaal kunnen ze tot 60 cm uitgroeien.

 

Bot wordt vooral gevangen in de Baltische Zee door Nederlandse en Deense boomkorvissers (als bijvangst). Volgens de meest recente wetenschappelijke ramingen en ondanks een gebrek aan nauwkeurige gegevens, lijkt de stock in de Noordzee toe te nemen, terwijl de stock in de Baltische Zee geleidelijk afneemt.

 

© Hillewaert, Hans [Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License]

À RETENIR

D’après les dernières estimations scientifiques disponibles et malgré un manque de données précises, le stock de mer du Nord semble stable mais les différents stocks de mer Baltique sont en diminution progressive, en raison des prises accessoires qui ne sont pas comptabilisées dans les TAC. La consommation de flet provenant de mer du Nord peut être recommandée. Celui venant de la mer Baltique est à éviter.
 

Wetenswaardigheden

Andere platvissoorten op onze markten [Lees meer]